Најново
Home » Живот » Александар Македонски минал и низ Преспа

Александар Македонски минал и низ Преспа

„Археолошка авантура – Еригонски пат“ е документарна серија во 5 епизоди за патот на Александар Македонски низ територијата на денешна Република Македонија по враќањето од Дунавската кампања во 335 г.пне. снимена од страна на телевизија Алфа во соработка со Управата за заштита на културното наследство.
Според истражувањето на професор Д-р Виктор Лилчиќ, во текот на овој марш Александар Македонски поминал и низ територијата на Преспа, односно неговиот пат од градот Линк (Битолско) до Лихнид (Охрид) водел преку планинскиот превој Ѓавато, северниот, ресенски дел од Преспнаската Котлина и преку планината Исток.
Во продолжение можете да ги погледнете сите пет епизоди од оваа документарна серија:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online