Најново
Home » Author Archives: eftimovski

Author Archives: eftimovski

19 јануари, ден Водици, ден кога сите води се крстени и свети

Ден Богојавление, ден Водици, ден кога сите води се крстени и свети – 19 јануари. Денот кога голем број православни верници ќе скокнат во светите води и ќе се обидат први да стигнат до светиот крст. Во водите на Преспанското Езеро крстот ќе биде фрлен во 12:00 часот во туристичката населба Отешево. Водици или Богојавление е празник кој го слави крштевањето ... Read More »

Зошто да ја посетите Преспа

Преспа е сместена на тромеѓето помеѓу Македонија, Албанија и Грција. Оваа област се смета за еколошки ентитет од глобално значење бидејќи тука можат да се сретнат разновидни биотопи – езера, планини и шуми кои имаат единствени, уникатни карактеристики. Езерата Мала Преспа и Голема Преспа се меѓу најстарите езера во Европа и затоа во нив можат да се најдат голем број на ... Read More »

„Beach Run“ трка на Преспанското крајбрежје

Автомобилскиот бренд Ford aктивно ја поддржува манифестацијата „Beach Run“, која се одржува секој викенд во текот на јули под мотото „Ја трчаме Македонија заедно со Ford“. И утре, Недела 10 јули со почеток од 10:00 часот во Претор, сите заинтересирани, може да учествуваат во трката на крајбрежјето на Преспанското езеро. На оваа манифестација учествуваат граѓани кои се грижат за своето ... Read More »

Рационалното користење на водата – дел од нашата култура и нашиот живот

И ова лето ЈКП ‘Пролетер’ упатува апел до Преспанчани за рационално користење на водата од градскиот водовод и за воздржаност од непотребно трошење на истата. Одговорно да се однесуваме кон водата што живот значи. Разумно да се користи за да не се доведе во прашање целосното функционирање на системот за водоснабдуавање. Во моментов, водоснабдувањето преку регионалниот водовод “Крушје-Ресен-Сирхан” се одвива без поголеми ... Read More »

Преспански легенди и преданија поврзани со Цар Самоил

“Меѓу планините Петрино, Галичица, Сува Гора, Пелистер, Баба и Бигла се простира убавата и плодородна преспанска котлина во чиј центар штедрата природа, за да ја направи прекрасна, создала две езера богати со риба – две чудни огледала во кои со векови се огледуваат спротивните височини и по кои радосно се лизгаат сончевите зраци. Недалеку од езерото на патот Битола-Охрид е ... Read More »

Прочка – празник на проштевањето и прочистувањето од гревовите

Прочка секогаш е во недела. Денот не го менува, но датумот го менува. Тоа е празник со непостојан датум – подвижен празник. Таа не се врзува со календарот, со конкретен датум, туку е поврзана со Велигден. Кога ќе се празнува Прочка зависи од тоа кога се празнува Велигден. И Велигден и Прочка се секогаш во недела. Седмата недела по Прочка ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online