Најново
Home » Author Archives: Igor

Author Archives: Igor

За чиста и здрава Преспа

Оддржувањето на динамична рамнотежа во природата и општествената средина е еден од основните услови за понатамошна наша егзистенција. Последниве години еколошките сотојби во Преспа се третираат пралелно со економските и социјалните, согласно принципите за одржлив развој. Фактичката состојба во која се наоѓа животната средина во нашата Општина, очевидно и недвосмислено укажува на потребата за посоодветна заштита и третман на истата. ... Read More »

Во вторник ќе се оддржи првиот Граѓански форум во Ресен

На 14 ноември 2017 година, во вторник, со почеток во 12:30 часот во големата сала на Oпштина Ресен, ќе се реализира првиот граѓански форум кој има за цел идентификување на проблеми во заедницата. На форумот се поканети да земат учество сите заинтересирани граѓани кои живеат на територијата на Општина Ресен. Целите на оваа активност се поддршка на процесот за градење ... Read More »

[Фото Галерија] Време на бои

Падна есен врз лиснати дланки Полна сонце на зајдување и слана што се раѓа од потта на муграта спокојна и полна бои занесени лисје до болка се спуштаат пред коренот на стеблото што се ронат како бројаници во здодевност како пред чудна жена што никогаш не сме ја разбрале… Read More »

Конституиран новиот Совет на Општина Ресен – Никола Станковски избран за претседател

Општина Ресен ја оддржа конститутивната седница на новиот Совет на општината, составен од 15 члена – по седум од СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и еден од ДУИ. За претседател на Советот на Општина Ресен е избран Никола Станковски од советничката група на СДСМ. Наскоро се очекува да биде усвоена и Програма за работа на Советот на Општина Ресен.       Read More »

Закажана конститутивна седница на Советот на Општина Ресен

За среда, 1 ноември, досегашниот претседател на Советот на Општина Ресен Методија Пашковски ја закажа конститутивната седница на новиот состав на Советот на Општина Ресен, кој брои 15 членови. На седницата се очекува да се изврши верификација на мандатите на членовите на Советот и да се изврши избор на Претседател на Советот на Општина Ресен. Седницата ќе се оддржи во ... Read More »

Продолжува да опаѓа нивото на Преспанско Езеро

Кога пред неколку месеци нивото на водата на Охридското Езеро катадневно опаѓаше, се крена голема медиумска врева, како да е преполовено. Локалните власти побараа да се превземат низа мерки, од затворањето на испустот кон Црн Дрим, па до редефинирање на договорот со соседна Албанија за користење на водите од езерото. Но, само на триесетина километри од Охридското, се наоѓа Преспанско ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online