Најново
Home » Author Archives: Igor (page 4)

Author Archives: Igor

Меѓуопштинската соработка – клуч за интегриран локален развој на Преспа

Позитивните примери за соработка со соседните градови и општини придонесуваат за подобро и поефикасно решавање на потребите на граѓаните, а со тоа и подобрување на квалитетот на животот во регионот Преспа. Во оваа насока беше и посетата на градоначалникот на Општина Ресен д-р Живко Гошаревски на Општина Преспа во соседна Грција, каде што се сретна со неговиот колега Панајотис Пасхалидис. ... Read More »

Оддржана 5-та седница на Советот на Општина Ресен

Под претседателство на претседателот на Советот на Општина Ресен Никола Станковски, членовите на Советот на својата 5-та, редовна седница, работеа под дневен ред од над дваесетина точки. Меѓу другото, беа усвоени Предлог-програмата за унапредување на здравствената и социјална заштита во Општина Ресен за наредната година, Програмата за оддржување на комуналната хигиена, како и други прашања од областа на комуналната сфера. ... Read More »

Лежи ли античката населба Скиртијана кај село Сопотско?

Културата не е само „театар“ и „добро утро“. Таа го одразува збирот на сите човечки достигнувања кои се создадени и се создаваат, се наследуваат и се надградуваат низ генерациите.  Сите човекови желби, идеи и верувања се проткаени низ материјалната култура – предметите, машините и градбите – кои тој ги создава и ги употребува во секојдневниот живот. Археологијата е таа наука ... Read More »

Водата од селските водоводи во Крани и Арвати неисправна за пиење

Според информации од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, дваесетина лица од долнопреспанските населби Крани и Арвати побарале лекарска помош поради дијареа, повраќање и болки во стомакот. По увидот на терен од страна на стручните екипи на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Центарот за јавно здравје Битола и Агенцијата за храна, било утврдено дека причина за предизвиканите симптоми кај граѓаните од ... Read More »

Ќе има ли некогаш Ресен свој Лувр?

Со оглед на тоа дека досега се постигнати значајни резултати во истражувањето, прибирањето и заштитата на музејските предмети во Преспа, редно е и во Ресен да се создаде една посебна, специјализирана институција – археолошко-етнолошки и историски музеј на Преспа, која ќе биде сместена во познатиот ресенски Сарај. Методолошкиот пристап кон реализација на оваа идеја во својата основа се врзува за ... Read More »

ХаТекс Ресен има потреба од нови работници – месечна плата од 13 000 денари

ХаТекс ДОО-Ресен е текстилна фабрика која се вбројува во редот на подобрите претпријатија од текстилната индустрија не само во нашава општина, туку и во Републиката. Како резултат на современата организација на работа, рационалното користење на постојните ресурси, точно утврдените производствени програми за познат купувач, навременото и целосно извршување на зацртаните планови, како и другите позитивни фактори на работење, ХаТекс – Ресен достигна ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online