Најново
Home » Author Archives: Igor (page 87)

Author Archives: Igor

Интервју со Василис Цепас – Градоначалник на Општина Преспа од соседна Грција

“ Отворањето на граничниот премин Маркова Нога во интерес на граѓаните на Преспа од двете страни на границата – заклучија градоначалниците Стрезовски и Цепас “      Градоначалникот на Општина Ресен, Ѓоко Стрезовски, деновиве му беше домаќин на Градоначалникот на Општина Преспа од соседна Грција, Василис Цепас. Во пријателска и опуштена атмосфера двајцата градоначалници ги искажаа своите намери и очекувања ... Read More »

Интервју со Анастас Џуровски – претседател на Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Ресен

Потребата од коментирање на политичките настани и процеси кои се од интерес, и за кој јавноста очекува да биде запознаена е повеќе од потребна. Токму и затоа на овој простор, како што најавивме, отворено и директно ќе комуницираме на тема “Општинска плуралистичка сцена”, со намера да дадеме приказ на опшествено-политичката состојба во Ресен. Тема која се надеваме ќе го задржи ... Read More »

Ресенска политичка сцена: Меѓу желбите и можностите

Економските потешкотии кои несомнено испливуваат на прв план ја замаглуваат оптимистичката слика на граѓаните за политичко анагажирање. Се чини логиката на сопствениот џеб е појака од логиката на политичкото организирање ако не е во игра личниот, и само личниот интерес. А, како поинаку би го објасниле фактот дека веднаш по пролетните локални избори и затворањето на изборните штабови, активностите на ... Read More »

Камен-темелник за новата црква “Св. Никола” во Стење

Во преспанското село Стење, денес, пред поголем број на граѓани беше осветен и поставен камен – темелник на новиот православен храм која ќе го носи името на Св. Никола, еден од најпочитуваните светци во христијанската религија, заштитник на рибарите, морепловците и бродовите. Со чинот на осветување чиноначелствуваше Владиката Петар, надлежен митрополит на Преспанско-пелагониската епархија во сослужение со  свештени лица од ... Read More »

Во конструктивна и ефикасна работа, Советот на Општина Ресен ја одработи денешната седница

Повеќе од два часа им беше потребно на челновите на Советот на Општина Ресен  за да ги разгледаат и усвојат прашањата ставени на дневен ред на денешната редовна, петта по ред , седница во овој состав. На седницата на Советот со која претседаваше претседателот Методија Пашковски, а во чија работа активно учестуваше и градоначалникот Ѓоко Стрезовски се најдоа дури 22 ... Read More »

Во СОУ “Цар Самоил” задоволни од екстерното проверување на учениците

Според зборовите на директорот Наум Тосковски, со екстерното оценување вкупно биле опфатени 339 ученици од СОУ “Цар Самоил” – Ресен. Резултатите од тестирањето задоволуваат, односно има само незначителни отстапки во споредба со оценките запишани од страна на наставниците во редовниот наставен процес. Пропусти – вели Тосковски, има само кај учениците кои замениле компјутер и за нив соодветно се постапило – ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online