Најново
Home » Галерија

Галерија

Ќе има ли некогаш Ресен свој Лувр?

Со оглед на тоа дека досега се постигнати значајни резултати во истражувањето, прибирањето и заштитата на музејските предмети во Преспа, редно е и во Ресен да се создаде една посебна, специјализирана институција – археолошко-етнолошки и историски музеј на Преспа, која ќе биде сместена во познатиот ресенски Сарај. Методолошкиот пристап кон реализација на оваа идеја во својата основа се врзува за ... Read More »

[Фото Галерија] Време на бои

Падна есен врз лиснати дланки Полна сонце на зајдување и слана што се раѓа од потта на муграта спокојна и полна бои занесени лисје до болка се спуштаат пред коренот на стеблото што се ронат како бројаници во здодевност како пред чудна жена што никогаш не сме ја разбрале… Read More »

Дождливото време ги испразни плажите

Температурите на воздухот за време на викендот значително паднаа, а Преспа ја зафати влажен воздушен бран проследен со врнежи и изразито силен ветар. Вчера во Преспа беа измерени температури од 16 степени целзиусови, а денес, облачното и ветровито време на површина ги исфрлија сите нијанси на водите на Преспанското Езеро – сива, зелена, сина и бела. Песочните плажи долж Преспанската ... Read More »

Се одржа традиционалниот Велигденски хепенинг во Ресен

Традиционално, како и секоја година, непосредно пред големиот христијански празник Велигден, на Градскиот плоштад во Ресен се одржа манифестацијата Велигденски хепенинг. Плоштадот беше преполн со граѓани кои излегоа да ги видат преку 30-те штандови претежно поставени од ученици од основните училишта во Преспа, кои беа преполни со храна, велигденски украси и ликовни дела. Погледнете дел од атмосферата:   Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online