Најново
Home » Живот

Живот

За чиста и здрава Преспа

Оддржувањето на динамична рамнотежа во природата и општествената средина е еден од основните услови за понатамошна наша егзистенција. Последниве години еколошките сотојби во Преспа се третираат пралелно со економските и социјалните, согласно принципите за одржлив развој. Фактичката состојба во која се наоѓа животната средина во нашата Општина, очевидно и недвосмислено укажува на потребата за посоодветна заштита и третман на истата. ... Read More »

Продолжува да опаѓа нивото на Преспанско Езеро

Кога пред неколку месеци нивото на водата на Охридското Езеро катадневно опаѓаше, се крена голема медиумска врева, како да е преполовено. Локалните власти побараа да се превземат низа мерки, од затворањето на испустот кон Црн Дрим, па до редефинирање на договорот со соседна Албанија за користење на водите од езерото. Но, само на триесетина километри од Охридското, се наоѓа Преспанско ... Read More »

Совет на Општина Ресен: СДСМ – ВМРО-ДПМНЕ 7:7

Според бројот на освоените гласови на локалните избори од 15.10.2017 за советнички листи, во Советот на Општина Ресен ќе седат по седум советници од СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и еден советник ќе биде од редовите на ДУИ. Еве кој ќе седи на советничките столчиња во 15-члениот Совет на Општина Ресен во наредните четири години: ДУИ: Мехмет Хоџа ВМРО-ДПМНЕ: Јован Тозиевски Катерина ... Read More »

Здружението Акција Плус од Ресен ги повика кандидатите за градоначалник да потпишат меморандум за соработка со граѓанските организации

Со цел да се зголеми соработката помеѓу граѓанските организации и локалната самоуправа на Oпштина Ресен, Здружението за локален развој Акција Плус – Ресен упати јавен повик до кандидатите за градоначалник и носителите на советничките листи за претстојните локални избори да потпишат меморандум за соработка, со кој ќе се обврзат во иднина да го зголемат степенот на соработка помеѓу Општина Ресен и ... Read More »

Внимателно во сообраќајот за време на бербата на јаболка

Здружението на возачи – Ресен апелира до сите учесници во сообраќајот за што поголема внимантелност и почитување на сообраќајните прописи во овој период од годината, кога во Преспа се одвива берба на јаболката. Здружението на возачи – Ресен ги повикува учесниците во патниот сообраќај да бидат крајно внимателни, посебно во вечерните часови, кога прибраниот јаболков род се принесува до складиштата ... Read More »

Започна бербата на јаболка во Преспа

Денес, 27 септември-Крстовден, во Ресен, пред поголем број Преспанчани и гости од земјава, со симболично откинување на првото јаболко во овошниот насад на АД Агроплод започнува годинашната берба на јаболка во Преспа. Ваквиот свечен почеток на собирањето јаболка е дел од манифестацијата “Преспански Јаболкобер 2017”, која се одржува во организација на локалната самоуправа. Манифестацијата “Преспански Јаболкобер” за отворена ја прогласи д-р Ѓоко ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online