Најново
Home » Живот (page 20)

Живот

Ресенчанецот Влатко Таневски го отвори првиот Диет клуб во Битола

Првиот Интернет диет клуб во Република Македонија, ВТ диет клубот, беше основан на 1 мај 2015 година од страна на ресенчанецот Влатко Таневски. ВТ диет клубот има за цел да врши едукација на населението, за да се храни избалансирано и да води здрав и активен живот, т.е. на населението да им ги даде насоките за здравата исхрана и здравиот животен ... Read More »

Прочка – празник на проштевањето и прочистувањето од гревовите

Прочка секогаш е во недела. Денот не го менува, но датумот го менува. Тоа е празник со непостојан датум – подвижен празник. Таа не се врзува со календарот, со конкретен датум, туку е поврзана со Велигден. Кога ќе се празнува Прочка зависи од тоа кога се празнува Велигден. И Велигден и Прочка се секогаш во недела. Седмата недела по Прочка ... Read More »

Преспа инспирира и предизвикува љубопитност

Пред повеќе од две децении, Преспа беше најатрактивната туристичка дестинација за илјадници млади, студенти, феријалци, планинари, екологисти… Во текот на летната сезона, во Преспа доаѓаа и над 100 000 луѓе. Беше развиен и зимскиот и ловниот туризам. А, сега остануваат само спомените за едно време. Со уништувањето на преубавиот хотел ‘Европа’ и на самата туристичка населба Отешево, со згаснувањето на ... Read More »

Здружението на возачи Ресен – секогаш во интерес на граѓаните

Согласно Законот за возила, во Станицата за технички преглед на возила во Ресен, при перидичниот технички преглед се врши и анализа на составот на издувните гасови на возилата. Со резултатите кои се добиваат, имателите на возила добиваат можност да осознаат како работи моторот на нивното возило. Имено, доколку резултатите од испитувањето покажат дека возилото испушта зголемени количества на јаглерод моноксид и ... Read More »

Караванот за презентација на проектите “Купи куќа за млади” и “Купи куќа, купи стан” во понеделник во Ресен

Во рамки на караванот за проектите „Купи куќа за млади“ и „Купи куќа, купи стан“ претставници на Министерството за финансии на Република Македонија и претставници од Секторот за Урбанизам при Општина Ресен, во понеделник (29.02.2016) во Големата Сала во зградата на локалната самоуправа, со почеток од 17 часот, ќе одржат јавна презентација на Проектите „Купи куќа за млади“ и „Купи куќа, купи стан.“ На презентацијата, заинтересираните граѓаните ... Read More »

18 социјално ранливи семејства од Ресен добија нов дом

Осуманесет семејства од социјално ранливи категории од Oпштина Ресен денеска добија државни станови во зградата на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор. На прелиминарната распределба присуствуваа министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски, директорот на акционерското друштво за Изградба и стопансикување со станбен и деловен простор, Цветко Грозданов и градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски. До Комисијата ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online