Најново
Home » Живот (page 3)

Живот

Совет на Општина Ресен: СДСМ – ВМРО-ДПМНЕ 7:7

Според бројот на освоените гласови на локалните избори од 15.10.2017 за советнички листи, во Советот на Општина Ресен ќе седат по седум советници од СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и еден советник ќе биде од редовите на ДУИ. Еве кој ќе седи на советничките столчиња во 15-члениот Совет на Општина Ресен во наредните четири години: ДУИ: Мехмет Хоџа ВМРО-ДПМНЕ: Јован Тозиевски Катерина ... Read More »

Здружението Акција Плус од Ресен ги повика кандидатите за градоначалник да потпишат меморандум за соработка со граѓанските организации

Со цел да се зголеми соработката помеѓу граѓанските организации и локалната самоуправа на Oпштина Ресен, Здружението за локален развој Акција Плус – Ресен упати јавен повик до кандидатите за градоначалник и носителите на советничките листи за претстојните локални избори да потпишат меморандум за соработка, со кој ќе се обврзат во иднина да го зголемат степенот на соработка помеѓу Општина Ресен и ... Read More »

Внимателно во сообраќајот за време на бербата на јаболка

Здружението на возачи – Ресен апелира до сите учесници во сообраќајот за што поголема внимантелност и почитување на сообраќајните прописи во овој период од годината, кога во Преспа се одвива берба на јаболката. Здружението на возачи – Ресен ги повикува учесниците во патниот сообраќај да бидат крајно внимателни, посебно во вечерните часови, кога прибраниот јаболков род се принесува до складиштата ... Read More »

Започна бербата на јаболка во Преспа

Денес, 27 септември-Крстовден, во Ресен, пред поголем број Преспанчани и гости од земјава, со симболично откинување на првото јаболко во овошниот насад на АД Агроплод започнува годинашната берба на јаболка во Преспа. Ваквиот свечен почеток на собирањето јаболка е дел од манифестацијата “Преспански Јаболкобер 2017”, која се одржува во организација на локалната самоуправа. Манифестацијата “Преспански Јаболкобер” за отворена ја прогласи д-р Ѓоко ... Read More »

Масовна еколошка акција низ Преспа

Во понеделник, на 25 септември, граѓанската иницијатива “Eко Герила Преспа”, во соработка со јавните институции од Општината, организира масовна еколошка акција за собирање на отпад и чистење на јавните простори низ Преспа. Акцијата ќе се одвива на повеќе локации, а ќе започне во 9:30 часот. Локациите каде што ќе се чисти се: дворовите на петте основни училишта во Преспа (ОУ ... Read More »

Убавица која се издига меѓу две езера

Галичица, вишна убавица која се издига над Преспанско-Охридското подрачје, помеѓу две бисерни езера кои ги поврзува афалтен пат рангиран меѓу 50 најживописни патеки во светот според магазинот “National Geographic”, овозможува неповторливи дожувувања. Преубави природни и климатски услови, амбиент каде што чистиот воздух благопријатно делува и ги полни градите – вистинска воздушна бања каде има што има голема концентрација на кислород ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online