Најново
Home » Живот (page 30)

Живот

Откупно-дистрибутивниот центар кај Макази подготвено ќе ја дочека овогодишната берба на јаболка

Како што дознава ПреспаИнфо од свои извори, деновиве се очекува во употреба да биде пуштен новиот откупно-дистрибутивен центар за јаболка во индустриската зона Макази, инвестиција на компанијата AppleLand од Дубаи, вредна 5 милиони евра. Центарот се очекува да откупува околу 10 000 тони на јаболка кои ќе се пласираат на пазарите на Блискиот Исток, што ќе значи и олеснување за преспанските јаболко-производители, кои ... Read More »

По трет пат се празни ‘стоковната куќа’ во Ресен

Како што неофицијално дознаваме, слабите финансиски ефекти се причина за затворањето на т.н. стоковна куќа во Ресен. Денес, сопствениците на Скопски Пазар решија да го испразнат целиот инвентар од продажниот простор. Што ќе биде со вработените и дали овој објект во центарот на Ресен ќе добие нов сопственик или ќе се всели нова трговска фирма, останува да видиме. Само да потсетиме, ... Read More »

Усвоен Ребаланс на буџетот на Општина Ресен за 2015

На денешната Седница на Советот на Општина Ресен, со која раководеше Претседателот д-р Методија Пашковски, советниците донесоа Одлука за усвојување на Ребаланс на буџетот за 2015 година. Потребата за Ребаланс на буџетот  произлезе како резултат на зголемувањето на капиталните инвестиции кои не беа предвидени при изготвувањето на буџетот за 2015 година, а кои ќе го зголемат Основниот и вкупниот буџет на Општина Ресен. ... Read More »

Јонче Котовче – ‘Чаршискиот суперхерој’

Херој, хуманист, храбро срце, човек кој сака да направи и по некоја лудорија – тоа е Јонче Котовчевски – Котовче, кој во текот на летото секоја вечер е на градскиот плоштад во Ресен со својата ‘машина’ за пуканки, и секогаш спремен да им помага на своите сограѓани кои се во незгода. А, ова лето, несебично, самопрегорно, буквално спаси два живота. ... Read More »

“Сите заедно да оставиме силен белег на денешницата, да бидеме лидери во градењето на иднината на Преспа”

“112 години НЕПОКОР! 71 година СЛОБОДА! 24 години САМОСТОЈНОСТ, ДРЖАВНОСТ, НЕЗАВИСНОСТ!” – вака, Градоначалникот на Општина Ресен Ѓоко Стрезовски, со потсетување на највеличествените датуми од нашата понова историја, на датумите кои ја потврдија нашата безусловна подготвеност, нашата пожртвуваност и нашата борба за слобода, самостојност и независност, како непокорлив народ, како нација со силно изразена гордост, чест и достоинство – го ... Read More »

Инвестиционите зафати предизвикаа Ребаланс на буџетот на Општина Ресен за 2015 година

Многубројните инвестиционите зафати превземени од локалната власт се причина за Ребаланс на буџетот на Општина Ресен за 2015 година. Тоа е повод за разговор со раководителот на секторот за финансиски прашања Никола Гештаковски. ПреспаИнфо: Г-не Гештаковски, дознаваме дека општината Ресен работи на изготвување на измени и дополнувања (Ребаланс) на Буџетот на Општина Ресен за 2015 година, кои се причините за правење на ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online