Најново
Home » Живот (page 4)

Живот

Преспа се подготвува за берба на јаболката

Според земјоделските стручњаци, овогодишниот род на јаболката во Преспа ќе биде значително помал од претходните години, како резултат на временските непогоди што подрачјето на Преспа го зафатија во неколку наврати, вклучувајќи ги и оние од пред неколку дена кога градот во одделни реони од Преспа го “дотолчи” јаболковиот род. Но, што е тука е – и тоа што е, треба ... Read More »

Каква Преспа ќе ја градиме, таква ќе ја имаме

По повод 73 годишнината од ослободувањето на Ресен и Преспа, денес, во Големата сала на Општинската зграда, Советот на Општина Ресен во присуство на поголем број граѓани од Општинава, како и на други поканети гости, одржа свечена седница, на која Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски поднесе реферат по повод годишнината од ослободувањето на Ресен и Преспа и 26 годишнината од ... Read More »

Ресен одбележува годишнина од своето ослободување

По повод 73 годишнината од ослободувањето на Ресен и Преспа, на 11 септември во Големата сала на Општинската зграда, Советот на Општина Ресен во присуство на поголем број граѓани од Општинава, како и на други поканети гости, ќе одржи свечена седница, на која се очекува Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски да поднесе реферат по повод годишнината од ослободувањето ... Read More »

Во пресрет на 8 септември – ден на независноста на Република Македонија

На овој светол септемвриски ден и граѓаните на Ресен и Преспа со уште едно “простум” по 26 пат ќе го прослават денот кога жителите на Македонија решија да живеат во независна, суверена и самостојна држава.  Осми Септември е денот кога таа цел се оствари, благодарение на решеноста на граѓаните на Република Македонија на најдемократски начин преку референдум да ја изразат ... Read More »

Пожарот над Курбиново изгаснат

Пожарот кој зафати дел од шумскиот појас над селото Курбиново, со интервенција на пожарникарите од Територијалната противпожарна единица од Ресен и вработените од Подрачното шумско стопанство “Преспа-дрво”, е ставен под контрола и изгаснат. Денес, шумското претпријатие “Преспа-дрво” со опрема за гаснење и логистика се’ уште го контролира теренот опфатен со пожарот. Според неофицијални извори, пожарот е намерно предизвикан, за што ... Read More »

На просторот помеѓу Претор и Курбиново се издига густ чад

На просторот помеѓу Претор и Курбиново се издига густ чад кој се забележува дури од Ресен. Според неофицијални информации се работи за пожар предизвикан уште во вчерашниот ден, кој денес продолжува да се шири. Се повикуваат граѓаните кои се во можност да се приклучат кон гаснењето на пожарот кој се заканува да зафати поголема површина на борова шума и да ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online