Најново
Home » Колумни

Колумни

Ќе има ли некогаш Ресен свој Лувр?

Со оглед на тоа дека досега се постигнати значајни резултати во истражувањето, прибирањето и заштитата на музејските предмети во Преспа, редно е и во Ресен да се создаде една посебна, специјализирана институција – археолошко-етнолошки и историски музеј на Преспа, која ќе биде сместена во познатиот ресенски Сарај. Методолошкиот пристап кон реализација на оваа идеја во својата основа се врзува за ... Read More »

Партиите повторно на проверка пред граѓаните

Судејќи според се’, политичките партии во Македонија го почнаа или се подготвуваат наскоро да го почнат големото спастрување, чистење и подготвување за октомвриските локални избори кога ќе се избираат градоначалници и членови на општинските совети. Поголемите и поамбициозните, кои не сакаат ништо да остават на случајноста, веќе се зафатија со сериозни програмски, организациони, пропагандни и кадровски подготовки, што треба да ... Read More »

Граѓаните ја бараат смислата на своето политичко влијание

Можноста да се дебатира по одредени прашања во општеството само ја унапредува демократијата, да – демократијата, а не охлократијата. Тоа е така, затоа што овој вид демократија се смета дека е позначаен од непосредната демократија, дека избраните претставници (советници, пратеници) се “просветлени” личности кои гледаат подалеку од оние што ги избрале. Граѓаните се веќе презаситени од оние што ги претставуваат ... Read More »

Зошто да ја посетите Преспа

Преспа е сместена на тромеѓето помеѓу Македонија, Албанија и Грција. Оваа област се смета за еколошки ентитет од глобално значење бидејќи тука можат да се сретнат разновидни биотопи – езера, планини и шуми кои имаат единствени, уникатни карактеристики. Езерата Мала Преспа и Голема Преспа се меѓу најстарите езера во Европа и затоа во нив можат да се најдат голем број на ... Read More »

Кој ќе ја води битката за градоначалник на Ресен?

Оваа пролет, март-јуни, ќе бидат одржани локалните избори во Република Македонија, ќе се избираат 83 градоначалници во исто толку општини. За разлика од последните локални избори, кога во Ресен на политички терен истрчаа тројца кандидати за градоначалник (ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и еден независен), овој пат не е исклучено тој список да биде проширен, а граѓаните се тие кои ќе одлучат на ... Read More »

Ривалство поради идеја или власт?

Последните случувања на политичката сцена во Македонија повторно ја наметна дилемата: Дали постои политичка десница и левица кај нас? Разграничувањето меѓу политичка левица и десница е еден од класичните критериуми за класификација на политичките партии и на политичарите како левичари и десничари. Но, класика како класика, би се рекло ! Како и со многу други елементи на класиката, општо, така ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online