Најново
Home » Колумни (page 3)

Колумни

Колкава може да биде силата на јавното мислење

Во неколку наврати, во последно време, особено со посочувањето на некои од локалните проблеми со патната и другата комунална инфраструктура и нивно разрешување, потребата од поголема заштита на животната средина итн., се покажа дека јавноста може да биде влијателна во расчистувањето на некои негативни појави. Ваквиот стил на работа, инициран од актуелната локална власт, која така-речи ката-дневно е меѓу луѓето, ... Read More »

До кога ќе се тиснеме по узурпираните тротоари?

И покрај иницијативите на надлежните служби, особено оние од доменот на сообраќајот, за воспоставување на каков-таков ред на просторот наменет за движење на пешаците низ ресенските улици, сепак, како резултат на ниската сообраќајна култура на возачите кои непрописно ги паркираат своите возила на тротоарите, тие – пешаците, како најмасовен учесник во сообраќајот и најзагрозен во исто време, се снаоѓаат како ... Read More »

Кој е критериумот за моралност во политиката ?

Сте размислувале ли некогаш за тоа, кој е критериумот за моралност во политиката? Критериумот според Кант е јавноста. Зошто за да може еден политички став или дејство, јавно да ја оствари својата цел тој мора да е во согласност со универзалната цел на луѓето, среќата. Во спротивно таквиот став не би бил прифатен, зошто вистинската задача на политиката е да ... Read More »

Ресенска политичка сцена: Меѓу желбите и можностите

Економските потешкотии кои несомнено испливуваат на прв план ја замаглуваат оптимистичката слика на граѓаните за политичко анагажирање. Се чини логиката на сопствениот џеб е појака од логиката на политичкото организирање ако не е во игра личниот, и само личниот интерес. А, како поинаку би го објасниле фактот дека веднаш по пролетните локални избори и затворањето на изборните штабови, активностите на ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online