Најново
Home » Култура

Култура

Лежи ли античката населба Скиртијана кај село Сопотско?

Културата не е само „театар“ и „добро утро“. Таа го одразува збирот на сите човечки достигнувања кои се создадени и се создаваат, се наследуваат и се надградуваат низ генерациите.  Сите човекови желби, идеи и верувања се проткаени низ материјалната култура – предметите, машините и градбите – кои тој ги создава и ги употребува во секојдневниот живот. Археологијата е таа наука ... Read More »

Ќе има ли некогаш Ресен свој Лувр?

Со оглед на тоа дека досега се постигнати значајни резултати во истражувањето, прибирањето и заштитата на музејските предмети во Преспа, редно е и во Ресен да се создаде една посебна, специјализирана институција – археолошко-етнолошки и историски музеј на Преспа, која ќе биде сместена во познатиот ресенски Сарај. Методолошкиот пристап кон реализација на оваа идеја во својата основа се врзува за ... Read More »

Промоција на книгите “Крикот на Пеликанот” и “Преспански Легенди”

На 25 септември, понеделник, во Домот на Културата “Драги Тозија” во Ресен ќе бидат промовирани новите две книги од неуморната авторка Лидија Дочовска Павловска – стихозбирката “Крикот на Пеликанот” и збирката раскази “Преспански Легенди”. Почетокот на промоцијата е закажан за 19 часот. Read More »

Во Ресен промовирана книгата “Патувајќи” на владиката Пимен

Во дворот на Спомен-куќата на Христо Татарчев во Ресен, меѓу бројните свои сограѓани, владиката Пимен денес ја промовираше својата втора книга, збирка на текстови и колумни, “Патувајќи”. Додека Ресенчани чекаа да се поздрават, да разменат некој збор и да добијат посвета од авторот, беа забавувани и од бендот “Ние, Другарите” кои со својата акустика придонесоа за целосно комплетирање на амбиентот. ... Read More »

Отец Пимен во Ресен ќе ја промовира својата книга “Патувајќи”

Митрополитот Европски г. Пимен, утре (понеделник, 04.09.2017) во Ресен ќе ја промовира својата втора книга “Патувајќи” – збирка на негови текстови и колумни објавени на интернет просторот. Промоцијата ќе се одржи во Спомен-куќата на Христо Татарчев во Ресен, со почеток во 19 часот. Како роден и израснат Ресенчанец, Отец Пимен често во неговите колумни се навраќа токму на својот роден ... Read More »

На отворениот театар во Ресен – започнува 15-то издание на Актерот на Европа

На 6 јули, во 21 часот, со претставата “Идиот”, според делото на Достоевски, во изведба на Академскиот татар во Букурешт, во Ресен започнува 15-то издание на Актерот на Европа. На отворена сцена, на театарот над градот, Марсел Бозоне, познатиот драмски работник на францускиот и европскиот театар, ќе биде прогласен за Актер на Европа 2017. Гостите се очекува да ги поздрави ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online