Најново
Home » Култура (page 10)

Култура

Ќе се гради спомен-куќа на Христо Татарчев во Ресен

Куќата на еден од основачите на Македонската револуционерна организација Христо Татарчев, иако беше прогласена за споменик на културата со особено историско значење, во 2004 година беше урната со образложение дека на истото место ќе биде изградена нова, автентична градба како спомен-куќа. Ваквата идеја се чини конечно ќе добие свој епилог. Имено, денес во Министерството за култура се одржа работна средба со ... Read More »

Ресенчани во 1920 година: “Ние сме Македонци !”

Почетокот на 20 век е период во кој негаторските пропаганди на соседните држави насочени спрема македонската нација го достигнале својот врв. Но, и покрај нивните напори за бришење на се’ она што е македонско, во овој период постојат голем број на документи и сведоштва кои го докажуваат токму спротивното, односно ја докажуваат реалната вистина за постоењето на Македонците како посебна ... Read More »

Преспа сеуште во своите пазуви ги чува славата и величието на Самоиловата епоха

Низ текот на долгата вековна историја на македонскиот народ се појавиле голем број на личности кои со својот лик и дело оставиле траен печат врз колективната свест на Македонците, личности кои го промениле текот на историјата, личности кои предизвикуваат восхит и гордост кај секој Македонец. Таква е и личноста на Самоил – најзначајниот средновековен македонски владетел, Цар во вистинска смисла на зборот, ... Read More »

Фреските од Св. Ѓорѓи во Курбиново се вбројуваат во највредните дела што византиското фрескоживописување ни ги оставило во наследство

На благата стрмнина над селото Курбиново, во непосредна близина на Преспанското езеро, во подножјето на Баба Планина, се наоѓа мала скромна, еднокорабна црква посветена на Свети Ѓорѓи. Годинава се навршуваат 822 години од живописувањето на црквата, споменик на културата од прва категорија, редок сочуван примерок на градба од византиската уметност од XII век. Осумте векови на постоење на црквата Св. ... Read More »

Монета со ликот на крал Персеј откриена на најзначајниот археолошки локалитет во Преспа

Според археолозите, островот Голем Град има голем археолошки, но и културен потенцијал. Овој споменик на културата се’ повеќе се наметнува како едно од најрепрезентативните обележја на Република Македонија во светот. Во рамките на истражувањата на најзначајниот археолошки локалитет во Преспа – островот Голем Град, кои во континуитет се изведуваат од 1968 година, откриени се најразлични архитектонски остатоци и движен археолошки ... Read More »

Одржана првата регионална научна трибина за Брсјачката Буна

Брсјачката буна од 1880 година беше тема на расправа на првата регионална научна трибина насловена како “Брсјачка буна, Брсјачко востание, Демирхисарски заговор” која се одржа во Демир Хисар на 25 октомври 2013. На трибината учество зедоа еминентни научни работници од градовите на Брсјачијата –  Демир Хисар, Ресен, Охрид, Кичево, Битола, Прилеп и Крушево кои првпат настапија со нови и досега непознати и непубликувани ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online