Најново
Home » Настани (page 10)

Настани

Силен земјотрес почуствуван во Ресен

Денеска  во 13:18 часот, жителите на Ресен почуствуваа земјотрес со јачина од 4,1 степени по Рихтерова скала. Епицентарот на земјотресот е во Република Грција на 18 km. оддалеченост од Битола, со длабочина од 5 километри. Според првичните информации земјотресот помина без материјални последици, предизвикувајќи само страв кај жителите на Ресен кои за кратко ги напуштија своите домови. Read More »

„Младите од Ресен за подобро општество”

Во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско опшество, здружението на граѓани Младински Образовен Форум, во сабота (5 јули), со почеток во 19 часот, на градскиот плоштад во Ресен, организира јавна, отворена трибина насловена “Поглед преку очите на младите ресенчани”. Оваа иницијатива има за цел да ги артикулира младинските размисли за местото и улогата на младите во креирањето на опшествените ... Read More »

Промовирана реконструираната општинска зграда

Денеска на платото пред Општина Ресен беше извршена промоцијата на реконструираната зграда, која приврши по неколкумесечна интензивна работа со примена на најсовремените мерки на енергетската ефикасност. Овој објект, не само што сега има целосно нов изглед, туку веќе ги генерира и очекуваните заштеди. „Значителните енергетски загуби на општинската зграда беа главната причина за високите сметки за нејзино греење и ладење. ... Read More »

Формирано здружение на преспанчани во Скопје “ПРЕСПА“

Вечерва во Скопје, во прекрасниот објект на ресторанот “Голд Клуб“ , беше формирано првото здружение на преспанчани кои живеат и делуваат во Град Скопје. Целта на Здружението “ПРЕСПА“ – Скопје е вмрежување на иселениците од Преспа заради афирмирање и реализирање на иницијативи за промоција и развој на Општина Ресен и зачувување и афирмирање на преспанскиот идентитет и култура. За прв ... Read More »

Во организација на ЗЕЛС одржана седница на Консултативниот комитет меѓу Македонија и региони од ЕУ – забележително учество на Градоначалникот на Општина Ресен

Во организација на Заедницата на единиците на локалната самоуправа во Република Македонија, денес во Скопје се одржа 10-та седница на Заедничкиот Консултативен Комитет помеѓу Македонија и региони од Европската Унија. На состанокот беше презентиран извештајот и препораките на Заедничкиот консултативен комитет, а се разгледа и иницијативата на Македонија за нејзино вклучување во Стратегијата 2014-2020 за Јадранско-јонскиот макро регион и транснационалната ... Read More »

Со свечена академија одбележан денот на Св. Ахил Преспански во Ресен

Во пригоден црковно-хорски амбиент, ресенчани вечерва минаа дел од своето време во храмот Св. Ѓорѓи, каде што се одржа свечена академија посветена на Св. Ахил Преспански. Пред ресенската публика, меѓу која беше и Градоначалникот на Општина Ресен Ѓоко Стрезовски и Претседателот на Советот на Општината Методија Пашковски, свој настап имаше византискиот хор “Св. Ахил Преспански” кој исполни неколку црковни песни, ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online