Најново
Home » Настани (page 5)

Настани

Се подготвува театарската претстава “За рамнотежа во светот”

Театарската претстава “За рамнотежа во светот”, работена по текст на Биљана Тодоровска, а во режија на Сотир Чаушевски, ќе биде одиграна пред ресенската публика на 3 декември – Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби. Деновиве се вршат и последните подготовки за претставата, чија идеја е да покаже дека сите луѓе во светот се еднакви, дека децата со посебни потреби треба да бидат во ... Read More »

Промовиран проектот ‘По патеките на Светиот Владимир’

Вечерва, во Големата сала во зградата на локалната самоуправа во Ресен, беше промовиран туристичкиот проект ‘По патеките на Светиот Владимир’, кој ќе се реализира во трите најзначајни земји од животот на средновековниот дукљански владетел и христијански светец Јован Владимир – Црна Гора, Албанија и Македонија, односно општините Бар, Елбасан и Ресен. По воведниот подравен говор на Градоначалникот на Општина Ресен д-р ... Read More »

Промоција на туристичкиот проект ‘По патеките на Светиот Владимир’

Во вторник (03.11.2015), во Големата сала во зградата на локалната самоуправа, со почеток во 19 часот, ќе се одржи промоција на туристичкиот проект ‘По патеките на Светиот Владимир’, кој ќе опфаќа три држави: Македонија, Албанија и Црна Гора. Целта на проектот е оформување на туристичка рута која ги поврзува земјите кои биле дел од животот на средновековниот владетел на Дуља (Црна ... Read More »

Фискалната децентрализација и бегалската криза – главни теми на состанокот на Заедничкиот комитет на Република Македонија и Комитетот на региони на Европската Унија

Во организација на Заедницата на единиците на локална самоуправа и Министерството за локална самоуправа, денес во Охрид се одржа 12. состанок на Заедничкиот консултативен комитет помеѓу Република Македонија и Комитетот на регионите на Европската унија. Ова тело има за цел да оствари поблиска соработка на локалните власти од Македонија со Европската унија. На состанокот се разговараше на повеќе теми, а фокусот беше ... Read More »

Промовирана книгата „Улогата на САД во македонските голготи“ од Ристо Никовски

Вечерва во Ресен, во организација на Домот на Културата ‘Драги Тозија’, се одржа промоција на книгата „Улогата на САД во македонските голготи“ од искусниот дипломат Ристо Никовски. Промотор на книгата беше професорката д-р Наде Проева. Присутните имаа можност да слушнат едно видување за улогата и положбата на Македонија во регионалните и светски гео-стратешки политички збиднувања, нејзините односи со соседите и големите светски ... Read More »

Флеш Вести (21.09.2015)

– Попладнево во Ресен, Премиерот на Република Македонија Никола Груевски, се очекува во употреба да го пушти Откупно-дистрибутивниот центар за јаболка во индустриската зона Макази. – Утре, 22 септември, е Меѓународен ден “Ден без автомобили”. И граѓаните на Ресен и Преспа се очекува масовно да ја поддржат оваа еко-активност. За момент да ги ‘заборавиме’ автомобилите и како превозно средство да го користиме ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online