Најново
Home » Најнови вести (page 30)

Најнови вести

Александар Македонски минал и низ Преспа

„Археолошка авантура – Еригонски пат“ е документарна серија во 5 епизоди за патот на Александар Македонски низ територијата на денешна Република Македонија по враќањето од Дунавската кампања во 335 г.пне. снимена од страна на телевизија Алфа во соработка со Управата за заштита на културното наследство. Според истражувањето на професор Д-р Виктор Лилчиќ, во текот на овој марш Александар Македонски поминал и низ ... Read More »

ВМРО-ДПМНЕ Ресен: На политичките подметнувања им нема крај

На прес конференцијата на СДСМ – Битола одржана на 26.03.2016 година, а во врска со наводни фантомски гласачи на улица Солунска, денес свој демант испрати Опшинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Ресен, во кој стои: “СДСМ може и сите 2 милиони жители на Република Македонија да ги прогласи за фантомски гласачи, но најдобриот одговор за нивната деструкција, за лагите и манипулациите со кои ... Read More »

Преспански легенди и преданија поврзани со Цар Самоил

“Меѓу планините Петрино, Галичица, Сува Гора, Пелистер, Баба и Бигла се простира убавата и плодородна преспанска котлина во чиј центар штедрата природа, за да ја направи прекрасна, создала две езера богати со риба – две чудни огледала во кои со векови се огледуваат спротивните височини и по кои радосно се лизгаат сончевите зраци. Недалеку од езерото на патот Битола-Охрид е ... Read More »

„Вклучи се во акцијата – исклучи ги светилките“ – час на планетата Земја !

Македонија по седми пат, во сабота на 19 март ќе се вклучи во светската волонтерска акција „Час на планетата Земја“, преку која со симболично исклучување на светилките од еден час, почнувајќи од 20:30, ќе се испрати порака за намалување на користењето на енергетските ресурси на планетата и за намалување на климатските промени. Овогодинешното мото на настанот е „Вклучи се во акцијата – исклучи ги ... Read More »

Поради реконструкција на градскиот водовод, Ресен ќе остане без вода за пиење до 17 часот

Поради изведбени работи околу реконструкцијата на водоводната мрежа на градскиот водовод Крушје-Ресен, денес во времето од 9 до 17 часот, градот и околните населби ќе останат без вода за пиење. Според зборовите на директорот на ЈКП Пролетер инжинер Љупчо Крстевски, се работи за поврзување на водата од изворите во село Крушје во новиот цевковод, кој деновиве се инсталира на подрачјето на Ресен. ... Read More »

Финансиското работење на училиштата пред Советот на Општина Ресен

Советот на Општина Ресен денес ја одржа 45-та седница на чиј дневен ред доминираа прашањата од финансиското работење на образовните установи на подрачјето на Преспа. Беа разгледани и усвоени финансиските извештаи за минатогодишното работење на Основните училишта ‘Мите Богоевски’, ‘Гоце Делчев’, ‘Браќа Миладиновци’, ‘Славејко Арсов’, ‘Димитар Влахов’, како и на Средното Општинско Училиште ‘Цар Самоил’. Членовите на Советот на Општина ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online