Најново
Home » Политика (page 5)

Политика

Јован Тозиевски избран за нов претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ во Ресен

За нов претседател на општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Ресен е избран Јован Тозиевски, роден 1983 година, актуелен советник во Советот на Општина Ресен. Дипломиран економист, вработен во ЈКП “Пролетер”. Активен член на ВМРО-ДПМНЕ е од 1998 година. Тозиевски на претседателското место во огранокот на ВМРО-ДПМНЕ во Ресен ќе го замени Анастас Џуровски, кој до сега ја извршуваше оваа функција. Јован Тозиевски ја доби поддршката на ... Read More »

Граѓаните на 11 декември ќе гласаат за нов состав на Собранието на Република Македонија. Дали овој пат Преспа ќе има свој преставник?

Собранието на Република Македонија попладнево ја донесе одлуката за самораспуштање, со што се отвори можноста на 11 декември 2016 година, граѓаните на Република Македонија да гласаат за нов состав на Парламентот. Актот за распишување на изборите го донесува претседателот на Собранието и со него се определува денот од кога почнуваат да течат роковите за извршување на изборните дејствија и денот ... Read More »

Предвремени парламентарни избори на 11 декември

Според изјавите на Никола Груевски – лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев – лидер на СДСМ, Али Ахмети – лидер на ДУИ и Мендух Тачи – лидер на ДПА, вечерва е постигнат договор за одржување на вонредни парламентарни избори кои треба да се одржат на 11 декември 2016. Со тоа, се очекува да се постигне разрешница на политичката криза, која во ... Read More »

Излегов да се прошетам низ ресенските улици…

Ќе има ли избори? Ќе има ли политичка разрешница? Ќе има ли ефикасна борба против митото, корупцијата, криминалот? Ќе биде ли партиската книшка единствен валиден документ за остварување на правата? Нема муабет во кафеана која не започнува и не завршува со овие прашања, за политиките на едните или другите. Се заборави на пламанот на јаболката од минатата сезона, за откупните ... Read More »

ВМРО-ДПМНЕ Ресен: На политичките подметнувања им нема крај

На прес конференцијата на СДСМ – Битола одржана на 26.03.2016 година, а во врска со наводни фантомски гласачи на улица Солунска, денес свој демант испрати Опшинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Ресен, во кој стои: “СДСМ може и сите 2 милиони жители на Република Македонија да ги прогласи за фантомски гласачи, но најдобриот одговор за нивната деструкција, за лагите и манипулациите со кои ... Read More »

Ривалство поради идеја или власт?

Последните случувања на политичката сцена во Македонија повторно ја наметна дилемата: Дали постои политичка десница и левица кај нас? Разграничувањето меѓу политичка левица и десница е еден од класичните критериуми за класификација на политичките партии и на политичарите како левичари и десничари. Но, класика како класика, би се рекло ! Како и со многу други елементи на класиката, општо, така ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online