Најново
Home » Tag Archives: Археологија

Tag Archives: Археологија

Време е Преспа да ја раскаже својата археолошка приказна

На доминантен рид над западниот брег на Преспанското Езеро, веднаш над викенд-населбата Сирхан, помеѓу фојините сенки, се издига моќното Шурленско Кале, утврдена населба од доцноантичкиот и раносредновековен период, период на славните Јустинијан, Св. Климент и Наум, Самоил. Населбата се простира на плато од околу 5 хектари (за споредба, средновековен Охрид имал површина од околу 8 хектари), а заштитена била со бедем ... Read More »

Александар Македонски минал и низ Преспа

„Археолошка авантура – Еригонски пат“ е документарна серија во 5 епизоди за патот на Александар Македонски низ територијата на денешна Република Македонија по враќањето од Дунавската кампања во 335 г.пне. снимена од страна на телевизија Алфа во соработка со Управата за заштита на културното наследство. Според истражувањето на професор Д-р Виктор Лилчиќ, во текот на овој марш Александар Македонски поминал и низ ... Read More »

Проф. д-р Виктор Лилчиќ-Адамс: Ресен има прекрасни услови за истражувања и јавна презентација на културно-археолошкото богатство

“Ресенскиот регион се наоѓа на патната магистрала од Пелагонија кон Охрид низ која патуваат повеќе илјади туристи. Ова е погодност која што треба да се искористи за промоција на ресенското културно и археолошко богатство.” – Вели првиот човек на Управата за заштита на културното наследство на Република Македонија Проф.д-р Виктор Лилчиќ-Адамс во интервју за Историски Блог. Историски: Во Преспанскиот регион ... Read More »

По трагите на Скиртијана

Преспа отсекогаш претставувала своевиден рај на Земјата кој има прекрасни услови за живот – родни полиња, преубави планини, прекрасно езеро и совршена клима, затоа не чуди фактот што луѓето уште од најрани времиња се одлучувале ова парче земја да го наречат свој дом. Доказ за ова се големиот број на населби кои се развиле тука во текот на историјата, а ... Read More »

Продолжуваат археолошките истражувања на Голем Град

…Гледано од брегот, островот Голем Град во Преспанското Езеро, изгледа како фрлено парче зеленило на сината езерска плоча, оддалечено од настаните на брегот со време и простор. Кога сте на Голем Град Ве фасцинираат не само природната разновидност на животинскиот и растителниот свет, кој сос воите бои, мириси и звуци Ве предупредуваат дека ова е нивниот микрокосмос, каде тие опстојуваат ... Read More »

Монета со ликот на крал Персеј откриена на најзначајниот археолошки локалитет во Преспа

Според археолозите, островот Голем Град има голем археолошки, но и културен потенцијал. Овој споменик на културата се’ повеќе се наметнува како едно од најрепрезентативните обележја на Република Македонија во светот. Во рамките на истражувањата на најзначајниот археолошки локалитет во Преспа – островот Голем Град, кои во континуитет се изведуваат од 1968 година, откриени се најразлични архитектонски остатоци и движен археолошки ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online