Најново
Home » Tag Archives: архитектура

Tag Archives: архитектура

Ресенската староградска архитектура плени со своите неокласицистички елементи

Старите ресенски градби, со сите свои тераси, столбови, пиластери и фризови го материјализираат духот на Ресен, духот на градот кој од голем број на патеписци е опишан како еден од најбогатите во Македонија, град од каде што произлегле голем број на лекари, трговци, генерали и државници кои својата моќ и богатство ја покажувале преку овие градби, имитирајќи ги куќите и ... Read More »

Репортажа: Виена? Париз? Берлин? Не, тоа е Ресен !

Репортажата беше направена на 14.12.2013 година. Прекрасно саботно утро во Ресен и градот е во движење. Дел од луѓето стануваат порано за да ги завршат своите домаќински обврски (сабота е пазарен ден во Ресен), другите пак, кои можат да си дозволат малку повеќе сон, тоа и го прават. Некаде пред пладне, на сите нив патиштата им се вкрстуваат во ресенската ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online