Најново
Home » Tag Archives: преспа

Tag Archives: преспа

Ресен одбележува годишнина од своето ослободување

По повод 73 годишнината од ослободувањето на Ресен и Преспа, на 11 септември во Големата сала на Општинската зграда, Советот на Општина Ресен во присуство на поголем број граѓани од Општинава, како и на други поканети гости, ќе одржи свечена седница, на која се очекува Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски да поднесе реферат по повод годишнината од ослободувањето ... Read More »

Внимавајте да не предизвикате пожар!

Поради високите дневни температури и можноста за појава на пожари, раководителот на Подрачната единица на Дирекцијата за Заштита и Спасување на Република Македонија Пеце Табаковски, ги информира граѓаните на нашата Општина дека се забранува палење на оган на отворен простор, палење на меѓи, стрништа и отпаден материјал, фрлање на опушоци и друг запалив материјал, посебно упатува апел до рекреативците да бидат ... Read More »

Време е Преспа да ја раскаже својата археолошка приказна

На доминантен рид над западниот брег на Преспанското Езеро, веднаш над викенд-населбата Сирхан, помеѓу фојините сенки, се издига моќното Шурленско Кале, утврдена населба од доцноантичкиот и раносредновековен период, период на славните Јустинијан, Св. Климент и Наум, Самоил. Населбата се простира на плато од околу 5 хектари (за споредба, средновековен Охрид имал површина од околу 8 хектари), а заштитена била со бедем ... Read More »

Симболична претстава на Преспанското Езеро во самиот центар на Ресен

Најголемото богатсво на Преспа е нејзиното Езеро. Тоа Езеро, едно од најстарите во Европа, создадено уште во епохата на Плиоценот (пред 5 милиони години), заштитено под сенките на Галичица и Пелистер, ги одржува во живот сите живи суштества на неговите брегови, вклучително и нас, луѓето, кои со милениуми тука сме ги развивале нашите семејства, нашите населби и нашата култура. Следејќи го конецот ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online