Најново
Home » Tag Archives: ресен

Tag Archives: ресен

Ресенската староградска архитектура плени со своите неокласицистички елементи

Старите ресенски градби, со сите свои тераси, столбови, пиластери и фризови го материјализираат духот на Ресен, духот на градот кој од голем број на патеписци е опишан како еден од најбогатите во Македонија, град од каде што произлегле голем број на лекари, трговци, генерали и државници кои својата моќ и богатство ја покажувале преку овие градби, имитирајќи ги куќите и ... Read More »

Ресен одбележува годишнина од своето ослободување

По повод 73 годишнината од ослободувањето на Ресен и Преспа, на 11 септември во Големата сала на Општинската зграда, Советот на Општина Ресен во присуство на поголем број граѓани од Општинава, како и на други поканети гости, ќе одржи свечена седница, на која се очекува Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски да поднесе реферат по повод годишнината од ослободувањето ... Read More »

Внимавајте да не предизвикате пожар!

Поради високите дневни температури и можноста за појава на пожари, раководителот на Подрачната единица на Дирекцијата за Заштита и Спасување на Република Македонија Пеце Табаковски, ги информира граѓаните на нашата Општина дека се забранува палење на оган на отворен простор, палење на меѓи, стрништа и отпаден материјал, фрлање на опушоци и друг запалив материјал, посебно упатува апел до рекреативците да бидат ... Read More »

Ресен доби уредена зелена зона за одмор и рекреација

Градските служби и претпријатија, деновиве интенивно работеа на уредување и чистење на пешачката зона околу Гимназијата со што Ресен доби уредена зелена зона за прошетка, одмор и рекреација за сите граѓани и посетители на Преспа. “Ќе настојуваме овој простор да биде прифатливо место за одмор, прошетка и спортска рекреација за граѓаните од сите возрасти. Константно ќе работиме на оплеменување и ... Read More »

Ресен нема градска кафеана

Освен што нема кино, театар, археолошки музеј итн., Ресен нема ниту градска кафеана, место каде рано наутро ќе се појадува чорба, ќе се пие една “лута”, кафе, ќе се “мери” чаршијата – кој минува, каде оди, ќе си довикуваат едни со други. Она што би се наоѓало во центарот на градот, на плоштад. Кафеана во која масите ќе имаат слобода на ... Read More »

Засилени активности околу уредувањето на рекреативниот центар кај ресенската гимназија

Со засилено темпо привршуваат изведбените работи околу изградбата и доопремувањето на рекреативниот центар кај ресенската гимназија. Се уредуваат пешачките патеки со ново осветлување, хортикултурно уредување и места за одмор (клупи, летниковци…), се градат игралишта за мал фудбал, ракомет и кошарка, се гради катче за најмладите, а се реновира и ресенскиот театар на кој се очекува ова лето да се одржат неколку значајни културни манифестации. Како дел од своите секојдневни работни задачи, денес, ... Read More »

Следи го PrespaInfo на Facebookschliessen
oeffnen
BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online